Tanítási Segédlet

Tanítási anyagok

Ezek a tanítási segédanyagok segítenek az óratervezésben, és a ragasztókkal való interaktív kísérletekre való felkészülésben. Avasd be diákjaidat a ragasztóanyagok rejtelmeibe, és mutasd be nekik a különböző fajtáikat, felhasználási módjukat, és egyéb érdekességeket. Csodálkozni fognak miket fel nem fedeznek a kísérletek során, és mindezt úgy, hogy játéknak fogják fel a tanulást!

Ez a program a Bochum-i Ruhr Egyetem tanáraival és a Henkel Ragasztástechnológiai szakértőivel együttműködésben lett létrehozva.

1. Tananyag: A különböző ragasztók

Ez a tanóra bemutatja a diákoknak a ragasztók különböző fajtáit. A különböző ragasztók tárháza jóval szélesebb, mint amelyeket a gyerekek általában ismernek és használtak már. Segíts diákjaidnak felfedezni újfajta ragasztókat, és kísérletezzetek játékosan aktív csoportmunka keretében! Kérd meg őket, hogy válasszák ki a legmegfelelőbb ragasztókat bizonyos feladatokhoz, hogy megismerjék ezek ragasztóerejét és hatékonyságát.

 

Életkor: 5-6 évesek

Képességfejlesztés: szellemi, aszociatív memória

2. Tananyag: Az anyagok ragasztóereje

Ez a tananyag bemutatja a diákoknak a ragasztóstiftek készítésének teljes folyamatát. Vizsgáljátok meg együtt a különböző anyagokat, amelyek előfordulnak mindennapjainkban. Kísérlet keretében adj a diákoknak 4 hasonló kinézetű és állagú anyagot és vizet, majd hagyd nekik kitalálni, hogy melyikből lehet alkalmas nyersanyag a ragasztógyártáshoz.

 

Életkor: 5-6 évesek

Képességfejlesztés: memória, mozgáskoordináció, önálló problémamegoldás

3. Tananyag: A keményítő felismerése

Ezzel a tananyaggal diákjaid megismerik a keményítőt, és azt, hogy miképp lehet kémiai folyamatok által előállítani azt. Tudósnak fogják magukat érezni látva az anyagok átalakulását. Használd ezt a folyamatot arra, hogy kiderítsd, mely Pritt ragasztóstift tartalmaz keményítőt, és mutasd be diákjaidnak a mindennapi termékeket, amelyekből kivonható a keményítő.

 

Életkor: 5-6 évesek

Képességfejlesztés: szellemi, memória, szociális szerep

4. Tananyag: Keményítő kinyerése ételekből

Most itt az ideje csapatokban dolgozni és kinyerni  a keményítőt a nyersanyagokból. A segédlettel és a szükséges anyagok listájának használatával a diákok képesek lesznek egütt dolgozva kideríteni, hogy mely ételek tartalmaznak keményítőt, amiből ragasztó készíthető. Meg lesznek döbbenve!

 

Életkor: 5-6 évesek

Képességfejlesztés: kognitív, mozgáskoordináció, csoportos munka

5. Tananyag: Keményítő paszta készítése - ragasztóstiftekkel való összehasonlítás

Az előző lépésekben végigvettük a természetes ragasztóanyagokat, és ki is nyertük ezeket. Most itt az ideje hogy megnézzük, alkalmasak-e dolgok összeragasztására, vagy még hiányzik valami belőlük. Gyűjtsd össze diákjaid javaslatait, hogyan válhatna a keményítő és víz keveréke ragadósabbá! Amint jó ötletekkel rukkoltak elő, mutasd be nekik, hogyan kell rendes keményítőpasztát készíteni. Ez a folyamat hasonló a főzési előkészületekhez, ami mindig jó móka a gyerekeknek!

 

Életkor: 5-6 évesek

Képességfejlesztés: kognitív, önálló problémamegoldás, mozgáskoordináció

6. Tananyag: Keményítőpaszta szappannal

Itt az ideje, hogy diákjaid keményítőpasztát készítsenek szappannal, és ezután kísérletezzenek az előző tananyagokból készített pasztával. Diákjaid nagyon fogják élvezni, hiszen rájönnek, hogy különböző arányokkal különböző hatásokat érhetnek el - krémes állagtól a ragadós masszáig. A különböző opciók felfedezése után kérd meg őket, hogy kísérletezzenek papírok összeragasztásával, hogy megtudják működik-e gyurmájuk.

 

Életkor: 5-6 évesek

Képességfejlesztés: mozgáskoordináció, kognitív képességek, térbeli tájékozódás

7. Tananyag: Ragasztók készítése ételekből

Most itt az ideje, hogy diákjaid elkészítsék saját ragasztójukat! Olyan ételekből mint például a gumimaci, csokoládé vagy a répa, elő fogják tudni állítani saját ragasztójukat. Felfedezik, hogyan hatnak a külső tényező az anyagok ragadási képességére, például a napon álló csokiéra. Ennek a célja a sajátkezűleg készített ragasztók erősségének tesztelése.

 

Életkor: 5-6 évesek

Képességfejlesztés: kognitív képességek, önálló problémamegoldás, mozgáskoordináció

8. Tananyag: Ragasztók kipróbálása

Ez a tanyanyag segít a diákoknak összehasonlítani saját ragasztóikat a Pritt ragasztókkal. Kreativitásuk igénybevételével saját maguk alkotják meg tesztjeiket és értékelő rendszereiket. Ebben a tananyagban példákat hozunk, hogyan érdemes elvégezni ezt a feladatot.

 

Életkor: 5-6 évesek

Képességfejlesztés: kognitív képességek, önálló problémamegoldás, mozgáskoordináció